lokoImageWeb.jpg

A Free Template from Joomlashack

A Free Template from Joomlashack

Aktuální akce

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Partneři

Město Brno přispělo na činnost našeho klubu v roce 2023 částkou 71 000 Kč

 







Následující události

27. 04. 2024 | 09:00 - 15:00
Otevřený šachový turnaj Nový Lískovec
27. 04. 2024 | 09:45 - 16:30
Gillarův memoriál
14. 05. 2024 | 15:30 - 18:15
Druhé úterý
16. 05. 2024 | 15:45 - 19:00
O šachového krále a královnu BBéčka - velké finále
18. 05. 2024 | 09:55 - 16:00
Třetí sobota
20. 05. 2024 | 17:00 - 19:50
Šachový turnaj pro hráče do 1300 elo
11. 06. 2024 | 15:30 - 18:15
Druhé úterý
15. 06. 2024 | 09:55 - 16:00
Třetí sobota

Poslední komentáře

Kdo je přihlášen

Statistiky


od 20. 12. 2012

Ne rošáda, ale Vyškovské peklo! Tisk
Napsal uživatel Tomáš Vavřínek   
Neděle, 19 Leden 2014 00:06

Částečně mě již předběhl v komentáři toho, co dnes dělo ve Vyškově, Miloš Kocí, ale tentokrát již musím z pozice rodiče svých dcer, které několik let hrají "Vyškovské turnaje" reagovat přímočaře a adresně.

První nemilou zkušenost s oraganizátorskými schopnostmi vyškovských jsem byl konfrontován již před pěti lety, kdy jsem přijel s Eliškou na první MČR, tehdy do 8 let. Z mého pohedu naprostá katastrofa (společný turnaj chlapců a dívek, kouřící pořadatelé na chodbách za hracím sálem, vedro, zmatek hluk, přenosné  jmenovky pro děti...) - byl jsem však tehdy na akcích tohoto charakteru zelenáč. V dalších letech následovaly právě turnaje seriálu KP v rapidu, které se nesly v podobném duchu - chaos, zmatek, zpoždění, panika, ruch. Do dnešního dne bylo vrcholem pořádání MČR v rapidu mládeže v roce 2011, které jsem již v jiném komentáři přímo předsedovi komise mládeže ŠSČR nazval Vyškovskou fraškou. Tehdy měly hrát nejmenší děti v neosvětleném, nevyvětraném, zahuleném, pověstném Pekle hotelu Dukla, za přímé asistence předsedy KM ŠSČR Ing. Zdeňka Fialy.

Dnešní "turnaj" však přebil všemi trumfy pořadatelů mé předešlé zkušenosti. Vše začalo tradičním zpožděním u prezence, kdy pořadatel i přes spoustu dopředu přihlášených vše datluje do PC (má to mít již dopředu nachystáno a v databázi pouze doplňovat nepřihlášenými nebo škrtat ty, kteří nedorazí). Následuje zjištění, že je málo stolů a málo šachů. Asi 10... Následuje přesun nejmenších "špuntů" do patra, téměř slavnostní průvod v režii bývalé paní " z Ratíškovic", nově působící ve škole ve Vyškově, přímo do "její třídy". Slavnostní uvítání, děti netuší kde mají sedět a co mají dělat, přesun šachovnic a ... digitální hodiny pro nejmenší děti, které si pletou své a soupeřovy figurky... (včetně mé nejmladší dcery). Netuší, co mají dělat, zmáčknout, o významu čísla na displeji nemají ani potuchy. Mezitím dole v jídelně-hlavním hracím hracím sále, nemohou natáhnout analogové hodiny nejzkušenějším hráčům - není čudlík...

Hlavní hrací místnost připomínala po celou dobu arénu boxu, fotbalu, atletiky, možná i parlamentu. Se šachovým prostředím to však nemělo pranic společného. Zkušenější hráči si nevěřícně zacpávali uši, aby mohli udržet alespoň minimální koncentraci. Pořadatel spouštěl kola turnajů B a C v rozdílný čas, tudíž jedni dělají binec, druzí hrají o medaile, o postupy na MČR... Rozhodčí nic, ředitel turnaje nic (asi ani není v sále). Když si dovolím vznést připomínku panu Vémolovi, jednomu z pořadatelů, řekne mě: Jo, je to hrozný, pokrčí rameny a jde dál. Prostě peklo! Vše bedlivě sledoval s foťákem v ruce čelný představitel jihomoravského svahu pan Ciprys. Věřím, že jeho komentář nebude opětovným poplácáváním se po ramenou, jak nám ten seriál hezky klape a běží.

Jsem si vědom toho, že v dnešní době sehnat někoho, kdo udělá turnaj pro 140 dětí, není vůbec jednoduché. Jelikož se aktivně podílím na řízení jednoho poměrně velkého šachového klubu a jsem dlouholetým pořadatelem každoročního turnaje seriálu GP v rapidu dospělých o účasti 140-180 hráčů, vím, co znamená zajistit "bezproblémový" průběh takové akce. Tým profesionálně sehraných jednotlivců, kteří každý fungují v každé minutě na své značce, dlouho dopředu zajištěná veškerá organizace.

Po několikaletých osobních zkušenosteczh si dovolím tvrdit, že ničeho takového ve Vyškově snaživí pořadatelé nejsou schopni.

Vyzývám proto nejvyšší řídící orgány ŠSČR a jihomoravského ŠS, aby již turnaje obdobného významu Vyškovu nepřidělovaly, minimálně do té doby, než bude šachová veřejnost přesvědčena o změně organizačních schopností vyškovského klubu. Seriál KP může mít jiného pořadatele jednoho z turnajů, seriál může mít 4 nebo 5 turnajů, tak, jak je to v jiných krajích.

Omlouvám se razantní kritiku (která u mě vůči Vyškovu bublá už několik let), ale než dnešní Vyškov, tak raději nic.

 

Komentáře   

 
#35 Radka Slepánková 2014-01-23 23:06
Dobrý večer, snad poslední příspěvek připojím já jako hlavní rozhodčí. Vzhledem k tomu, že Jana a Jarek Hejný zvládali losování bez problémů, jsem byla odeslána organizovat turnaj pro nejmladší. Celou dobu jsem se však pohybovala mezi jídelnou a hrací místností těch nejmenších. Takže nebyl problém mě oslovit, že je potřeba něco vyřešit. Až po pátém kole, což jsem za pomoci doprovodu zařídila. A ráda bych touto cestou poděkovala za pomoc, všem kteří mi pomohli sjednat klid. Jinak jsem názoru, že turnaj měl hladký průběh a za to patří poděkování Jarkovi a Janě, za jejich práci při losování. A jestli někomu chybí diplom a medaile tak příště napravíme, nebo i případně zašlu na požádání dodatečně.
PS: Jestli se někomu nelíbí, že jezdí na Republikové přebory do Vyškova tak např. Klatovy jsou k dispozici.
Každý se učí se svých chyb a loňské MČR dětí do 8 let mělo velkou úspěšnost a stejně tak přebor škol.¨
Radka Slepánková
 
 
#34 Nataša Richterová 2014-01-21 15:03
Přestože již zdejší diskuze byla v podstatě uzavřena, dovolím si přidat ještě jednu upřesňující poznámku: Impulsem, který vyprovokoval kritické komentáře ze strany pánů Vavřínka, Kocího a mé, nebyla vlastní nepovedená organizace turnaje, ale až mírně pochvalné články, které byly uveřejněny na webu. Přece když se mi něco nepodaří, tak se buď slušně omluvím, jako to koneckonců udělali zástupci pořadatelů, nebo raději mlčím. Ale vychvalovat to, co se nepovedlo, a nebo nedejbože napadat a urážet kritiky ve snaze podpořit pořadatele, to je jen přiléváním oleje do ohně. Neočekávám již další reakce v této diskuzi, raději ať se každý z nás sám zamyslí, co lze příště udělat jinak a lépe (nejenom při pořádání turnaje, ale i při reportování o turnaji na webu, případně kam a jak s kritikou, aby byla konstruktivní a padla na úrodnou půdu).
 
 
#33 Tomáš Vavřínek 2014-01-20 17:51
Dobrý den pane Hejný, i všem ostatním. Jelikož jsem tuto diskuzi v podstatě odstartoval, vložím i já svůj poslední příspěvek. Z mého pohledu už zde padlo vše podstatné. Turnaj se hrubě nevydařil, to je holý fakt. Nikdo z nás kritiků nevolá po tom, aby byl v sále absolutní klid jako při zápase dospělých, to u turnaje dětí v tak velkém počtu je asi nemožné. Nicméně pořadatel a rozhodčí by se měli snažit o to, aby prostředí bylo alespoň regulérní. Pokud turnaj řídí např. p. Hurta nebo p. Palovský, dokáží ve chvíli, kdy je hluk již nadměrný, rázně zasáhnout. V tomto byl v sobotu ten hlavní rozdíl. Já rozhodně taky nevolám po tom, aby se do turnaje nebraly dopředu nepřihlášené děti, ale od těch pak lze pak vybírat vyšší startovné - za časové náklady spojené s dodatečnou registrací. Takto to praktikujeme v Dolním Benešově při Turnajích GP dospělých i při záívěrečném turnaji seriálu KP mládeže. Šetříme tak spoustu času a procento hrajících, dopředu přihlášených, je větší než 80%. Jinak souhlasím s naprostou většinou toho, co napsali M. Kocí a N. Richterová. Přijímám závěrečné vysvětlení a omluvu pana Hejného, který se na problém, na rozdíl od jiných, dívá realisticky a vnímá, že se turnaj nepovedl. Hezký zbytek dne všem.
 
 
#32 Miloš Kocí 2014-01-20 17:27
to Mgr. Hejný:

1/ v dnešní době internetu považuji za naprosto normální přihlásit se dopředu. Alespoň já to u svých dětí praktikuji. Je v tom samozřejmě i jakási ochrana pro pořadatele. Pokud by, totiž, byli přihlášení známí dopředu, nemohl by nastat kolaps se sháněním stolů a šachovnic při zahájení turnaje. Navíc by mohl fungovat i systém již připravených startovních listin.Je ale potřeba tento systém začít důsledně vyžadovat. Jinak jsou ty propozice úplně na nic. /toto se ale toleruje, bohužel, všude/

2/ nechytám relevanci toho, kolik jsem uspořádal kdy turnajů a jaké byly. Co to s tím má společného?

3/ jmenuji se Kocí ne Kočí, tak pro příště

4/ pokud nebudu přímo někým z diskutujících vyzván, nebudu už na další příspěvky reagovat. Já jsem svoje názory a postřehy napsal, stojím si za nimi a myslím si, že jsou tak jasné, že není potřeba je dál jakkoliv veřejně obhajovat.
 
 
#31 Miloš Kocí 2014-01-20 17:06
to Vl. Rozumek: já jsem, pane Rozumku, přesvědčen, že i Vyškov má jednoznačně na pořádání takového turnaje. Ale chyba je zřejmě v komunikaci mezi pořadateli už v tom přípravném období. V den turnaje už se těžko dá něco změnit a ze špatné přípravy pramenící nervozita je spíš na škodu. Institut lítacích pořadatelů nepovažuji za řešení.Taky nevím,kdo tomu ve Vyškově vlastně velel, ale asi by to chtělo změnu tam - nebo nějak posílit tým. Nevím, jestli je ve Vyškově aktivní paní Kubáčková nebo její přítomnost byla náhodná díky škole, kde učí, ale to je zrovna člověk, který už nějaké organizační výsledky za sebou má. A zkušenosti má právě s těmi nejmenšími.

Uvidíme, jak se vyškovští popasují s tím posledním srazem v KP družstev ml. dorostu v březnu. Mají šanci na reparát.
 
 
#30 Mgr. Jaroslav Hejný 2014-01-20 16:59
dokončení: Na rozdíl od Vás rodičů, tam ani jede z nás pořadatelů neměl své děti ani jiné příbuzné, kromě mne. Můj syn a dcera seděli celý den u počítačů a věnovali se vaším dětem. Pochopitelně, nejsme bohatý oddíl, naši členové jsou z 95% děti do 15 let. Přípravu turnaje a jeho konání jsme "dostali bohatě zaplaceno". Největší odměna" je pro mne tato diskuze, děkuji pane Majer. Pane Kočí nás to také stálo peníze. Mám pro Vás 2 otázky. 1. Kolik turnajů jste uspořádal a byly všechny bez problémů? 1. Kolik turnajů jste uspořádal pro cizí? Závěrem chci říci, že pokud sportovní komise náš turnaj opět zařadí, udělám vše proto, aby se letošek neopakoval. Pokud ho vyřadí, bude Vyškovská rošáda pro radost těm, kteří si budou chtít zahrát. Závěrem se ještě jednou omlouvám s vědomím, že se nám to letos nepodařilo. Děkuji za připomínky. S přáním pěkného zbytku dne Mgr. Jaroslav Hejný
P.S. Kdo nic nedělal, nic nezkazil. Přesto mne to štve jak to dopadlo.
 
 
#29 Mgr. Jaroslav Hejný 2014-01-20 16:57
pokračování: Další problém nastal v tom, že pracovní vytížení a závažné rodinné důvody mi neumožnily věnovat se dostatečně přípravě a konání turnaje. Veškerou odpovědnost za nevydařený turnaj beru na sebe a všem, především malým šachistů, se omlouvám. Co se týče bufetu, bohužel na začátku turnaje vypadly pojistky a museli jsme se stěhovat. Přes přísný zákaz od ředitele školy vstupovat do tříd, jsme využili třídu pí. učitelky Kubáčkové, což umožnilo posadit všechny děti. Jak jsem se dověděl, své už dostala.
 
 
#28 Mgr. Jaroslav Hejný 2014-01-20 16:55
Dobrý den, paní Richterová a pánové Vavřínek a Kočí. Jako předseda pořádajícího oddílu Vyškovská rošáda bych rád reagoval na vaše příspěvky. Dlouhá léta jsem působil v Brankovicích a založil turnaj O BRANKOVICKÉHO KRÁLE, a za více než 10 let jsem nezaznamenal negativní reakci. Poslední turnaj ve Vyškově ukázal, že ne vše se podaří. Původně se turnaj měl konat tak jak vloni v Besedním době, bohužel město Vyškov potřebovalo sál k jinému účelu. Zde nastal první problém - volba nevhodné místnosti. I když v minulých letech jsme měli 60 - 80 účastníků a přihlášeno bylo letos 95. Na tyto počty to bylo dostačující. Doporučení jednoho z rodičů, ty co nejsou přihlášeni jsem nereagoval, to snad nemohl myslet vážně.
 
 
#27 Vlastimil Rozumek 2014-01-20 16:17
Na pořádání turnaje, o tak velkém počtu dětí, je dnes v JmK málokterý šachový klub připraven. Řešením by bylo posílit a začlenit do pořadatelství schopné a zkušené trenéry a funkcionáře z jiných šachových kroužků, klidně vytvořit "lítací" pořadatele, kteří by na největších akcích roku vypomohli, zejména na těch, kde jsou postupové ambice a tím zaručit co největší regulérnost.
 
 
#26 M.Macek 2014-01-20 15:52
add paní Fajová:
Ano, líbí se mi to pravidlo, co jste tu napsala, jenže zase je tu problém jedné velké hrací místnosti. Je pravda, že šachy jsou jiné než jakýkoli jiný sport. Už tím, že jsou ryze duševní záležitost, než nějaká pohybová činnost. Tahy figurami nepovažuji osobně za pohybovou činnost.Proto by bylo ideální, to co jste zde napsala. Rodiče usadit děti, vyfotit a pryč. Dítě nahlásí výsledek a pryč z hrací místnosti.Pak se lze i vyvarovat negativních jevů v podobě kecání do partií z rad kamarádů, rodičů, hluku aj.
Ale přiznejme si otevřeně, kde to tak je? U vás na Lokomotivě? Ani náhodou. Stačil KPMD v loni a radění hráči jak má hrát na záchodě. A to jste druhé největší město v ČR.
Ideální by tedy bylo kdyby komise pro mládež vybrala jednoho či dva pořadatele,kde jsou k tomu výborné hrací prostory a je to. A tam by se odehrálo všech 5 rapidů. Ale kdo by pořád do toho Brna jezdil? :-)
 

You have no rights to post comments

Joomla 1.5 Templates by Joomlashack